Taina Ikola

Taina Ikola

Viisi vinkkiä kielitaidon kehittämiseen

kielen kehitys, kielikoulutus, vinkit

Pelkällä englannin kielen taidolla ei enää pitkälle pötkitä, sillä nykyään kaikkien oletetaan osaavan englantia. Englanti onkin saavuttanut yleiskielen aseman ja sitä pidetään usein samanlaisena kansalaistaitona kuin vaikkapa internetin käyttöä. Ei ole siis kovin vaikeaa perustella, miksi monipuoliseen kielitaitoon ja kielitaidon kehittämiseen kannattaa panostaa. Vieraiden kielten osaaminen on erinomainen valtti takataskussa muun muassa työmarkkinoilla erottautumisessa. Se lisää ammatillisia vaihtoehtoja ja avaa uusia ovia tiedon etsinnässä. Mutta mitä tehdä, jos kielitaidon perusteet ovat hallussa, mutta kielitaito tuntuu junnaavan paikallaan tai osaamasi vieraat kielet ovat jääneet pidemmäksi aikaa talviunille? Ota vinkkimme talteen ja elvytä kielitaitosi uudelle tasolle.

 

1. Hyödynnä kaikkia aistejasi oppimisessa

Osa asioista jää parhaiten mieleen näkemällä. Saatat esimerkiksi muistaa lukemasi tekstin sivulla olevan kuvan avulla. Jos visuaalisuus on juttusi, kokeile värien ja kuvien käyttöä oppimisessa. Ryhmittele esimerkiksi sanoja aihepiireittäin ja värikoodaa ryhmät. Jos haluat viedä visuaalisuuden vielä pidemmälle, tee itse oppimateriaalisi! Työstämällä, prosessoimalla ja sisäistämällä tieto jää paremmin mieleen. Piirrä opiskelemastasi kielioppisasiasta käsitekartta, josta näet helposti oleellisimman. Näin jopa subjunktiivin oppiminen sujuu mutkattomammin. Jos olet kädentaitaja, askartele uusista sanoista muistipelikortit. Pelillistäminen on jo pidempään ollut oppimisen megatrendi. Nykyään tarjolla on myös erilaisia digitaalisia oppimispelejä, jotka voit ladata kännykkääsi. Kokeile vaikkapa Memrisea, Duolingoa tai Kahootia.

Ota myös kuuloaisti mukaan oppimiseen. Kuuntele natiivien keskustelua ja kiinnitä huomiota muun muassa äänensävyyn. Nauhoita omaa puhettasi ja vertaa sitä natiivin ääntämiseen.

 

 2. Seuraa vieraskielistä mediaa

Venyvätkö iltasi somessa surfatessa? Hyödynnä sosiaalisessa mediassa viettämäsi aika ja etsi esimerkiksi julkisuuden henkilöitä ja seuraa heidän tapaansa viestiä. Näin opit usein myös informaalia kieltä.

Keskitytkö oppimiseen parhaiten kuuntelemalla? Netti on pullollaan podcasteja ja Youtube-videoita. Mieti miten voisit yhdistää arkiset asiat kielen oppimiseen. Hae tällä kertaa DIY-video vieraalla kielellä tai hyödynnä työmatkasi kuuntelemalla vieraskielistä radiokanavaa, katsomalla lempisarjaasi tai vlogia. Olemalla säännöllisesti tekemisissä vieraan kielen kanssa edistät sanavarastosi laajenemista.

 

3. Kartuta sanavarastoasi

Sanaston hallitseminen on yksi kielitaidon tärkeimmistä osa-alueista, olipa kielitaitosi taso mikä tahansa. Sanavaraston laajuus on tiiviisti yhteydessä kielen ymmärtämistaitoihin. Mitä laajempi sanavarasto, sitä parempi tekstinymmärrys. Nykykäsityksen mukaan lukijan tulee tunnistaa 98 prosenttia englanninkielisistä sanoista ymmärtääkseen tekstin. Esimerkiksi englanninkielisen romaanin lukemiseen tarvitset noin 8000 sanaperhettä (yhden sanan taivutusmuodot ja johdannaiset), kun taas Frozen-elokuvan ymmärtämiseen tarvitset vain noin 6000 sanaperhettä.

Vieraskielisten tv-ohjelmien passiivisen seuraamisen lisäksi sanastoa pitää opiskella tietoisesti, jotta uudet sanat jäävät mieleen. Hyviä keinoja sanojen oppimiseen ovat sanaston tunnistus- ja tuottamistehtävät. Sanoja on myös käytettävä aktiivisesti, jotta ne eivät unohdu. Kertaaminen on opintojen äiti -sanonta pätee valitettavan hyvin sanavaraston kartuttamiseen.

 

 4. Anna motivaatiollesi lisäbuustia

Kielen oppimisessa, niin kuin oppimisessa yleensäkin, isossa roolissa on motivaatio. Mitä motivoituneempi olet, sitä tehokkaampaa oppimisesi on. Itsemääräämisteoriassa (Self-Determination Theory) motivaatio luokitellaan sisäiseksi ja ulkoiseksi motivaatioksi. Sisäinen motivaatio kumpuaa sisältäsi ja sitä ohjaavat omat kiinnostuksen kohteesi. Tällaista motivaatiota on muuan muassa se, kuinka merkitykselliseksi koet oppimisen. Ulkoinen motivaatio puolestaan on sidottu nimensä mukaisesti ulkoisiin tekijöihin kuten hyvään arvosanaan tai sosiaaliseen hyväksyntään. 

Sisäinen motivaatio kantaa usein pidemmälle ja tuottaa paremman tuloksen. Ei ole kuitenkaan väärin tuoda lisävauhtia oppimiseen ulkoisen motivaation avulla. Luo itsellesi välietappeja, joiden saavuttamisesta palkitset itsesi. Päätä esimerkiksi, että opittuasi 50 uutta sanaa saat itsellesi mieluisan palkinnon. Motivaatiota opiskeluun voit saada myös testaamalla kielitaitoasi tietyin väliajoin. Kielitaidon testaamiseen soveltuu muun muassa ilmainen Dialang-testi.      

 

 5. Hio opiskelutekniikka kuntoon

Mikä sopii yhdelle, ei sovi kaikille. Kokeile siis erilaisia oppimisstrategioita ja muistitekniikoita. Kielioppiasiat on helpompi muistaa, kun niille keksii itse muistisäännön. Ruotsin sivulauseen sanajärjestys KONSUKIEPRE on varmasti monille tuttu. Myös sanojen muistaminen on helpompaa, kun luo niille merkitykseen perustuvan mielikuvan. Kesäkurpitsan englanninkielinen nimi zucchini jää varmasti mieleen, kun muistisääntönä on ”suu kiinni”.

 

Aikaisemmasta blogitekstistämme löydät lisää vinkkejä kielten oppimiseen. Jos tarvitset pienen töytäisyn kielitaidon kehittämiseen opettajan johdolla, koulutuskoordinaattorimme Laura auttaa sinua mielellään löytämään sinulle parhaimman ratkaisun. 

Ota meihin yhteyttä