Lotta Kauhanen

Lotta Kauhanen

Tunnetko nämä suomen kielen uudet sanat?

Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) ylläpitämään Kielitoimiston sanakirjaan lisätään taas tulevana keväänä suuri määrä, noin 600, kieleemme rantautunutta uutta sanaa. Kielitoimiston sanakirjaa ylläpidetään ja päivitetään jatkuvasti, jotta se myötäilisi mahdollisimman hyvin aikamme kielenkäyttöä. Sanakirjaan päivitetään myös muutokset sanojen käytössä, kuten vanhojen sanojen saamat uudet merkitykset. Mielenkiintoisella tavalla sanakirja peilaa yhteiskunnan kehitystä ja trendejä. Kielenkäyttömme on suoraan sidoksissa ympäröivään todellisuuteen, jossa elämme.

Kotus siis tarkkailee suurennuslasilla suomen kielen kehittymistä ja käyttöä. Sanakirjan ylläpidon lisäksi Kotimaisten kielten keskus valitsee kuukausittain kuukauden sanan. Esimerkiksi tämän vuoden marraskuun sana oli kasviliha. Sana ei vielä päässyt suomen kielen uusien sanojen mukana sanakirjaan, mutta sen käyttö herätti keskustelua mediassa. Kotuksen kuukauden sanat paljastavatkin, mistä on ollut kulloinkin puhe ja mistä on uutisoitu.

Nyt sanakirjaan lisättävät suomen kielen uudet sanat kuvaavat erinomaisesti aikamme kulttuurin tuotteita. Selvää on, että digitalisaatio ja uudet innovaatiot vaikuttavat myös kieleemme tuoden siihen jatkuvasti lisää uusia sanoja. Tästä kehityksestä viestivät pian sanakirjasta löytyvät lähimaksu, sometili, yhteiskäyttöauto, palvelupyyntö ja ääniviesti. Vielä joitakin vuosia sitten nämä sanat eivät olleet kenenkään huulilla, mutta nyt monilla jo päivittäisessä, konkreettisessa käytössä.

Osa nyt sanakirjaan lisättävistä sanoista, kuten jenkkakahva, on kuitenkin ollut yleisesti käytössä jo pidempään ja varmasti jo tuttuja useimmille. Kotimaisten kielten keskuksen mukaan jotkin sanat lisätään sanakirjaan vasta verrattain myöhään, sillä ensin varmistetaan, ettei kyseessä ole vain ohimenevä trendi. Sanan pitää siis olla pidempään aktiivisessa ja laajassa käytössä ansaitakseen paikkansa sanakirjassa.

Kotus paljasti marraskuussa jo muutamia kohokohtia innokkaimmille sanasepoille:

anniskelupassi
biohiili
crossfit
drag-artisti
esiteini
fuksiaiset
geeniperimä
hiustenpidennys
ignoroida
jenkkakahvat
kotimajoitus
lähimaksu
mikroilme
nenähuuhtelukannu
ovilaskuri
palvelupyyntö
resilienssi
sometili
tunnekylmä
unipussi
villiruoka
yhteiskäyttöauto
ääniviesti
överi

Kuinka hyvin tunnet sanat?

Käyttämällä näitä sanoja kokonaisissa lauseissa on hauskaa testata, kuinka hyvin oikeastaan tuntee suomen kielen uudet sanat. Tässä helppo vinkki: Kirjoita lyhyt teksti sanoista, jotka tunnet ja joiden kanssa olet ollut menneen vuoden aikana tekemisissä. Lopputulos voi paljastaa kuluneen vuoden kohokohdat tai kertoa sinusta jotakin yllättävää. Alla allekirjoittaneen vuosi 2019 summattuna:

Käytän päivittäin lähimaksua ja nenähuuhtelukannua. Olen harmitellut puuttuvia hiustenpidennyksiä ja jenkkakahvoja, kaikilla muilla kuulemma on sellaiset. Olen harrastanut crossfitia ja palautteluksi syönyt huipputrendikästä villiruokaa, ketunleipiä metsäpolun varrelta. Unipussi on minulle vielä täysin vieras, sen sijaan minulla on anniskelupassi, jolla vältän överit. Taannoin työhaastattelussa kysyivät, minkälainen resilienssi minulla on. Mikroilmeeni taisi olla näkemisen arvoinen.

Uskallatko jakaa omasi?