Katja Virtanen

Katja Virtanen

Toimistokoiran vinkit etätyöhön

käännöstoimisto, vinkit, delingualaiset, toimistokoira

Covid-19-viruksen myötä miljardien elämä on maailmanlaajuisesti mullistunut lähes hetkessä. Työskentelykään ei ole kuten ennen, sillä nyt myös ne, jotka eivät ole aiemmin tehneet etätöitä, on hätistetty toimistoista kotikonttorille.

Kollegallamme, toimistokoira-Totolla on kokemusta niin toimisto- kuin kotikonttorityöskentelystäkin. Lue seuraavasta Toton vinkit onnistuneeseen etätyöskentelyyn poikkeusoloissa:   

 

Suunnittele etätyöpäiväsi


Kyse ei ole kissanpäivistä tai ylimääräisestä lomasta, vaan työt on käytännössä saatava tehtyä haasteellistenkin kotiolosuhteiden keskellä ja mahdollisesti jopa lyhyemmässä ajassa. Luo etätyöllesi rutiineja ja aseta päivillesi tavoitteet ja aikataulu. Mieti, mikä on paras aika puhelinpalaverille, lounaalle tai ajattelulle. Arvioi omaa suoriutumistasi päivän töistä sen perusteella, mitä suunnitelluista asioista olet saanut aikaiseksi.

Oma työpäiväni näyttää nyt pääpiirteittäin tältä: herätys, aamuvoimistelu, aamupala, aamulenkki, muiden aamupalojen kyttääminen, aamupäivätarkkailu, lounasaika ja makupalojen kyttääminen, päivälenkki, iltapäivätarkkailu, kahvitauko ja makupalojen kyttääminen, loppupäivän tarkkailu. Toki suunnittelen aina saavani enemmän makupaloja, mutta jääpähän jotain seuraavallekin päivälle.   

            

Rauhoita työympäristösi

 

Vain onnekkailta löytyy oma työhuone, jonne vetäytyä etätöihin. Koita löytää kotoa paikka, jossa voit tehdä töitä rauhassa ja ilman jatkuvaa keskeytystä. Nyt kun koko perhe pysyttelee kotona, saattaa lapsesi villi leikki tai puolisosi äänekäs tiskikoneen täyttö olla yllättävä häiriötekijä flow-tilallesi.

Koirilla ja kissoilla on siinä mielessä helppoa, että me voimme hoitaa työtehtäväämme eli luoda positiivista työilmapiiriä ja helpottaa muiden stressiä ihan missä osassa kotia tai toimistoa tahansa. Parhaan työrauhan löydän itse nykytilanteessa kuitenkin pöydän alta tai sohvatyynyjen päältä, mutta olen kuullut myös lemmikeistä, jotka asettuvat tietokoneiden näppäimistöjen päälle tai vetäytyvät omaan työrauhaansa kylpyhuoneeseen.      

 

Löydä mukava työasento

 

Etätyötä tehdessä ergonomia on harmillisen usein puutteellista. Huono työasento haastaa varsinkin niskaa, yläraajoja ja selkää. Useimmiten oireet johtuvat siitä, että työtä tehdään liian pitkään samassa asennossa, esimerkiksi sohvalla tai keittiönpöydän äärellä. Kokeile tukea selkää tyynyillä tai loihdi seisomatyöpiste esimerkiksi lipaston päälle. Vaihda asentoa ja venyttele tarpeeksi usein.

Itse vaihdan asentoa ja paikkaa mahdollisimman usein päivän mittaan. Venyttelen etu- ja takaraajojani aina levättyäni ja lenkille lähdettäessä. Kykenen myös lihaksistoni täydelliseen rentouttamiseen kesken kiireisenkin päivän huomioni herpaantumatta: Saattaa näyttää siltä, että nukun, mutta jos on pienikin makupalan mahdollisuus, nousen kyllä ennen kuin ehdit edes kissaa sanoa.

          

Happihyppele!


Tehokkaan etätyön kannalta on erittäin suositeltavaa pitää pieniä taukoja pitkin päivää. Nyt kun olemme linnoittautuneita koteihimme, meidän on huolehdittava  riittävästä liikunnasta ja happihyppelystä viranomaisten antamissa rajoissa. Jos istut koko päivän näyttöpäätteellä, älä unohda välillä lepuuttaa ja jumpata myös silmiäsi. 

Nyt ollaan toimistokoirien vahvuus- ja mukavuusalueella. Tärkeimpiä tehtäviämme on nimittäin ulkoiluttaa muita. Kuin kissa pistoksissa odotan niin pieniä kuin suuriakin lenkkejä raikkaassa ilmassa. Myös silmien lepuuttamisessa olen todella hyvä. Muistathan sinäkin kaiken tämän keskellä harrastaa liikuntaa ja käydä välillä ulkona, ettet tule mökkihöperöksi!  

 

Vaali yhteisöllisyyttä


Älä eristäydy tekemään työtäsi täysin yksin, vaan muista, että etätyö on vain yksi tapa tehdä työtä yhdessä ja erikseen. Nykyajan digityökalut mahdollistavat yhteisöllisen työskentelyn ja yhteydenpidon kollegoihin työntekopaikasta riippumatta. Nyt jos koskaan tulevat tarpeeseen myös epävirallisemmat Teams-kokoontumiset, happyhourit ja virtuaaliset kissanristiäiset, jotta kukaan ei jää työyhteisössä yksin.

Meillä Delinguassa pidämme päivittäin tiiviisti yhtä niin Teamsin keskusteluissa kuin puhelimitse ja sähköpostitsekin. Olen huomannut, että poikkeukselliset ajat eivät ainakaan ole heikentäneet yhteishenkeämme. Vietämme myös edelleen joka perjantai PoPen eli positiivisen perjantain, jolloin minä saan etärapsutuksia ja kollegat kehuvat ja kiittävät toisiaan. Empatialle, huumorille ja vertaistuelle on nyt todellakin käyttöä.

Vaikka etätyö voikin olla haastavaa näinä aikoina, se on tehokas tapa vähentää tartuntariskiä ja pitää talouden rattaat pyörimässä. Hyvällä asenteella, huumorilla ja yhteishengellä me selviämme tästä kyllä.

Jos kaipaat vertaistukea tai haluat etätyötauoillasi seurata delingualaisten ja etenkin Toton etäpäivien viettoa, seuraa meitä somessa tunnisteilla #delinguakotitoimisto ja #DelinguaFromHome.

 

Tsemppiä!

Terveisin Toto