Taina Ikola

Taina Ikola

Tätä et varmasti tiennyt halloweenista

tapahtumat

Naamiaisasuista, kurpitsoista ja kummituksista tunnettua syksyistä halloween-juhlaa vietetään Suomessa yleensä lokakuun viimeisenä päivänä. Nimensä juhla on saanut englannin sanoista All Hallows’ Eve (kaikkien pyhien aatto), joka on aikojen kuluessa lyhentynyt muotoon halloween. Mutta tiedätkö, mistä halloween-perinteet juontuvat? Kyseessä ei ole alkujaan yhdysvaltalainen juhla, vaan halloweenin juurien uskotaan yltävän kauas muinaisten kelttien samhain-juhlaperinteeseen (noin 900–800 eaa.).

 

Halloweenin historiaa

Keltit viettivät aikoinaan samhain-juhlaa lokakuun lopulla sadonkorjuun ja kesän päättymisen kunniaksi. Juhla merkitsi samalla pimeän talvikauden alkua, ja keltit uskoivat, että tuonpuoleisen olennoilla oli juuri tuolloin ovi auki elävien maailmaan. Uskomuksen mukaan tuonpuoleisen ja elävien maailman rajat katosivat syksyllä luonnon kuihtuessa ja kuollessa, joten henget pääsivät vapaasti vaeltamaan maailmojen välillä. Pitääkseen henget loitolla keltit käyttivät juureksia lyhtyinä, tekivät erilaisia taikoja ja pukeutuivat valeasuihin.

Yhdysvaltoihin halloween-perinne rantautui kelttien jälkeläisten, irlantilaisten siirtolaisten, mukana 1800-luvulla, ja 1900-luvulla siitä tuli suosittu juhla kurpitsoineen ja karkki vai kepponen -kierroksineen. Monet nykypäivän halloween-perinteet ylettyvät kauas historiaan – perinteet ovat vain kehittyneet ja muokkautuneet paremmin nykyaikaan sopiviksi.

 

Irvistävät kurpitsat

Halloween-juhlaan oleellisesti liittyviä irvistäviä kurpitsalyhtyjä kutsutaan englanniksi nimellä jack-o’-lantern. Alun perin näitä lyhtyjä ei tosin kaiverrettu kurpitsoista vaan nauriista. Tarinan mukaan irlantilainen kitupiikki Jack onnistui huijaamaan paholaista ja sai tämän lupaamaan, ettei Jack joudu kuoleman portilla helvettiin. Portille astellessaan Jack kuitenkin huomasi, että hänen suunnitelmansa ei ollutkaan täydellinen. Vaikka paholainen piti lupauksensa eikä huolinut Jackiä helvettiin, häntä ei myöskään päästetty taivaaseen. Niinpä Jack-parka joutui jäämään ikuisiksi ajoiksi pimeään helvetin ja taivaan välitilaan. Jotta Jack näkisi vaeltaa pimeässä, paholainen viskasi hänelle säälistä hehkuvan hiilen. Jack asetti hiilen kaivertamaansa nauriiseen, joka hänellä sattui olemaan eväänään. Siitä päivästä lähtien kitupiikki Jack on vaeltanut naurislyhty, jack-o’-lantern, kädessään.

Yhdysvalloissa nauris vaihtui suurempaan viljelykasviin kurpitsaan, ja kurpitsoihin alettiin kaivertaa pelottavia naamoja pahoja henkiä karkottamaan. Kurpitsojen lisäksi nykypäivän halloweeniin kuuluu tietysti karkit ja kepposet.   

 

Karkki vai kepponen?

Karkki vai kepponen -kierrosten alkuperästä on olemassa useita versioita. Samhain-juhlapäivän aikana keltit uhrasivat ruokaa pitääkseen henget loitolla. Keskiajan köyhillä puolestaan oli tapana kiertää ovelta ovelle pyhäinpäivää edeltävänä päivänä eli käydä sielunkierroksella ja kerjätä ruokaa, niin kutsuttuja sielukakkuja. Vastineeksi ruoasta he rukoilivat naapureidensa kuolleiden sukulaisten puolesta.

Tiesitkö muuten, että halloweenille on yritetty keksiä paremmin suomalaiseen suuhun sopiva nimi? Ehdotuksina on ollut muun muassa kummitusjuhla, haamuaatto ja kurpitsajuhla.

Hauskaa halloweenia! 🎃