Katja Virtanen

Katja Virtanen

Suosi suomalaista - ja jämptiä yhteistyötä

yrittäjyys, suomalainentyö

Koronaepidemian toivottavasti pikkuhiljaa hiipuessa voi Suomen kansantaloutta elvyttää muun muassa suosimalla Avainlippu-tuotteita ja -palveluja. Tekemällä vastuullisuusteon tuet suomalaista työllistymistä sekä voittojen ja verotuottojen kotiutumista suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

Mutta toki suomalaiselta kannattaa ostaa muutenkin. Pilke silmäkulmassa haluan seuraavassa antaa lisää hyviä syitä sille, miksi bisnestä kannattaa tehdä nimenomaan kansainvälisen, mutta perisuomalaisen yrityksen kanssa.

1. Aikakäsitys

Eri kulttuureissa käsitys täsmällisyydestä vaihtelee. Suomalaisille viiden minuutin myöhästyminen voi olla iso stressin aihe, kun taas joissain muissa kulttuureissa vähintäänkin akateeminen vartti on normi. Oman toimialani eurooppalaisilla foorumeilla me pohjoismaiset edustajat istumme jo hermostuneina kokouspöydän ääressä, kun etelämaalaiset kollegat vasta alkavat hiljalleen valua sisään.  

Kansainvälisen kielipalvelualan tutkimusfirman Nimdzi Insightsin tekemän tutkimuksen mukaan käännöspalvelujen ostajat arvostavat jopa kaikkein eniten sitä, että valmiit käännökset palautetaan sovitussa aikataulussa (on-time delivery). Tällä mittarilla suomalaiset käännöstoimistot lienevät varsin lyömättömiä.

2. Tehokkuus

Suomalaiset menevät yleensä suoraan asiaan. Meidän voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi asioista pitäisi diskuteerata loputtomasti ja näkökulmia vatuloida kaikilta kanteilta ennen varsinaista päätöstä. Vielä vähemmän voimme ymmärtää, että aikaa kulutetaan turhan paljon muuhun kuin itse asiaan. Tapamme toimia on se, että selvitämme perusasiat ja teemme jämäkän päätöksen, minkä jälkeen kaikki tietävät, mitä tehdään.

Delinguan tehokkuus hakee vertaistaan. Asiakkailtamme kiitosta saavat etenkin reagointinopeutemme ja ongelmanratkaisukykymme. Kiireisessä arjessa on monelle pelastus, kun tietää, että yhteistyökumppani käärii heti hihat ja ryhtyy toimeen, sen enempää säätämättä.

3. Rehellisyys

Lähtökohtaisesti Suomessa tehdään bisnestä rehellisesti. Oletamme yleisesti, että myös vastapuoli on rehellinen eikä esimerkiksi istu sopimusneuvotteluihin ketunhäntä kainalossa. Olemme suoraselkäisiä ja usein myös suorapuheisia. Koska emme sano yhtä ja tarkoita toista, kanssamme on mutkatonta asioida.

Saamme palautetta yhteistyökumppaneiltamme, että olemme poikkeuksellisen reiluja toimeksiantajina ja kollegoina. Luotettavuus kuuluu myös Delinguan arvoihin. Meidän kanssamme sovittu pitää ja sanaamme voi luottaa. Se on reilusti kättä päälle, ilman siirappista mielistelyä.

4. Tosiystävyys

Vie yleensä oman aikansa ennen kuin suomalaiset tutustuvat kunnolla. Mutta kun jää on murtunut, niin ystävyydessä kuin liikekumppanuudessakin usein tietää, että liikkeellä ollaan tositarkoituksella.  

Me Delinguassa olemme vielä asiakeskeisyyttäkin enemmän asiakaskeskeisiä. Haluamme olla asiakkaidemme tosiystäviä: Vaikka emme olekaan jatkuvasti yhteydessä, meiltä saa aina apua ja yhteistyö on meille todellinen ilo. Emme ehkä osaa ilmaista sitä hienoin korulausein, mutta olette meille tärkeitä.

Missään kulttuurissa kaikki yksilöt ja yritykset eivät toimi samalla tavalla. Kielipalvelujen toimittajan valinta riippuu asiakkaan tarpeista, ja varmasti myös muilla kuin meillä on toimivia tapoja tehdä asioita.

Delingua on suomalainen perheyritys ja toimintamme on sen mukaista: kasvollista, aitoa ja jämptiä. Jos emme vielä ole ystäviä, toivottavasti tutustumme pian.