Anu Raitio-Huopaniemi

Anu Raitio-Huopaniemi

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

kääntäjä ja kääntäminen

Tänään vietetään laskiaista, joka on perinteisesti aloittanut pääsiäistä edeltävän paaston.

Suomen sanan ”laskiainen” alkuperä on epävarma. Vahvoja ehdokkaita sanan merkitykseksi ovat paastonaikaan laskeutumiseen ja pääsiäistä edeltävien päivien laskemiseen liittyvät johdokset. On myös ehdotettu laskiainen-nimityksen tulevan romaanisen kielialueen ilmaisusta ”carne lasciare” (lihan jättäminen paaston ajaksi pois) ja erityisesti sanaparin jälkimmäisen sanan muotoutumisesta suomen kielelle sopivaksi.

Laskiaiseen on mäenlaskuperinteen ja ilakoinnin ohella kuulunut runsas tukevilla ruoilla herkuttelu, joka nykyään kulminoituu kaikkien tuntemaan laskiaispullaan. Käännösmaailmassa laskiaispulla on varsin tunnettu herkku, sillä sen Ruotsissa käytettävä ruotsinkielinen nimi semla tarkoittaa suomenruotsissa sämpylää. Lahden toisella puolen riikinruotsin variantissa sämpylä taas on småfranska tai fralla. Nämä laskiaispullat ja sämpylät ovatkin hyvä esimerkki petollisista ystävistä eli sekaannussanoista (engl. false friends, ransk. faux amis), joiden merkitys ja kääntäminen eivät mene yksi yhteen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, jotka ammattikääntäjälle ovat ihan tuttu juttu, tietenkin.

Syötpä laskiaispullasi hillolla, mantelimassalla tai ilman, Delingua toivottaa sinulle iloista laskiaista!

P.S. Tiesithän muuten, että laskiainen – kuten muutkin juhlapyhät ja merkkipäivät – kirjoitetaan suomen kielessä pienellä alkukirjaimella? Poikkeuksen näihin tekevät vain sellaiset juhlapyhien ja merkkipäivien nimet, joihin sisältyy erisnimi, esim. Minna Canthin päivä tai YK:n päivä. Näissä myös sana ”päivä” kirjoitetaan nimestä erillään, sillä kyseessä on sanaliitto, ei yhdyssana. Esimerkkinä vappu tai vapunpäivä, joka on kevään ja työväen juhla, ja Vapun päivä, jolloin Vappu-nimiset henkilöt juhlivat nimipäiväänsä. Kalenterissa nämä sattuvat samalle päivälle, ja kirjoitusasu käy ilmi asiayhteydestä.

Preppausta kielenhuoltoon saat meiltä. Delinguan kielikoulutus on paitsi hauska, myös erittäin tehokas tapa oppia!