Nelli Koukku

Nelli Koukku

Personal trainerin 5 vinkkiä terveellisempään työpäivään

vinkit, delingualaiset

Alkuvuosi on monelle aikaa, jolloin epäterveelliset elämäntavat yritetään laittaa ryminällä uusiksi. Moni vannoo erilaisten kitudieettien nimeen, ja toiset kokeilevat kalliita kuntosalijäsenyyksiä sekä totaalikieltäytymistä herkuista. Monesti näin radikaalit muutokset seuraavat mukana myös työpaikalle ja voivat heikentää työtehoa sekä yleistä jaksamista. Jo pienillä muutoksilla voidaan saada paljon aikaan kohti terveellisempää työpäivää.

Ammattilaisen avulla tuloksiin

Personal trainer Marja Juntunen on tehnyt yhteistyötä Delinguan kanssa nyt parin vuoden ajan. Hänen avullaan delingualaiset karistivat vuoden 2018 lopussa yhteistuumin huikeat 55 kiloa, ja tänä vuonna luku kasvaa entisestään Kevytkvartaali-ponnistuksen myötä. Juntusen mukaan ihmiset kaipaavat yleensä liian haastavia ja rakettitieteellisiä ohjeita, vaikka jo pienillä muutoksilla pääsee helposti kohti tavoitteitaan ja terveellisempää arkea. Tässä ovat Juntusen 5 vinkkiä terveellisempään työpäivään:

 1. Juo vettä tasaisesti pitkin päivää. Vettä olisi hyvä juoda vähintään 1,5 litraa päivän aikana. Tämän lisäksi voi juoda muita juomia, kuten kahvia, teetä tai vissyä.
  Personal trainerin suositus: Pidä vesipulloa työpöydälläsi, jotta voit helpommin seurata vedenkulutustasi.

 2. Pidä huoli ateriarytmistä. Noin 3—4 tunnin välein syöminen pitää verensokeritasosi tasaisena, eikä vireystila pääse laskemaan niin helposti. Liian pitkä ateriaväli saa mahan murisemaan töissä ja aiheuttaa yleensä ahmimista illalla.
  Personal trainerin suositus: Hanki terveellisiä välipaloja työpaikalle, jotta nälän yllättäessä et sorru huonompaan vaihtoehtoon.

 3. Jos teet istumatyötä, älä istu liian pitkiä aikoja putkeen, vaan pyri nousemaan ylös ja jaloittelemaan 30—60 minuutin välein. Sähköpöytiä ja muita korkeita pöytiä kannattaa myös hyödyntää, jotta päivään saisi enemmän seisomista.
  Personal trainerin suositus: Valitse aina hissin sijasta portaat. Portaiden nouseminen on loistavaa arkiliikuntaa.

 4. Syö lounas rauhassa ja lautasmallia jäljitellen. Kerää toinen puoli lautasesta täyteen eri värisiä kasviksia.
  Personal trainerin suositus: Vältä kaupan valmiita einesruokia, koska ne sisältävät useasti paljon turhaa suolaa ja sokeria. Kokkaamalla itse tiedät varmasti, mitä annoksesi sisältää, ja lisäksi säästät rahaa.

 5. Käy lounastauolla 20 minuutin happihyppelyllä. Jo pienikin kävelylenkki kesken työpäivän tuo lisäenergiaa tekemiseesi, ja samalla voit nähdä jopa pilkahduksen auringosta.
  Personal trainerin suositus: Sään suosiessa voit ottaa eväät mukaan ja mennä lounastamaan ulos. Näin saat päivän aikana enemmän raitista ilmaa ja annoksen D-vitamiinia.

Maraton vai pikajuoksu?

Oli tavoitteena sitten painonpudotus tai parempi jaksaminen työpäivän aikana, on tärkeää saada perusjutut kuntoon. Turhan nopeat ja radikaalit muutokset eivät yleensä ole pitkäikäisiä, ja vanhoihin tapoihin luisuu helpommin takaisin. Matka kannattaa miettiä ennemminkin maratonina kuin pikajuoksuna, sillä paras tulos saadaan kestävillä ratkaisuilla.

Vuoden alussa alkanutta Kevytkvartaali-matkaamme pääset seuraamaan sosiaalisesta mediasta. Katsotaan, pääsemmekö tänä vuonna viime vuoden kaltaisiin tuloksiin vai meneekö 55 kilon raja heittämällä rikki.

Edellisen Jouluksi kuntoon -hyvinvointihaasteemme mietteet ja tulokset pääset lukemaan blogistamme täältä.