Taina Ikola

Taina Ikola

Opettele kätevät pikanäppäimet ja tehosta työskentelyäsi

Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen sujuu nopeammin, kun hallitset kätevät pikanäppäimet. Peruspikanäppäinyhdistelmien kuten kopioi (Ctrl + C), liitä (Ctrl + V) ja leikkaa (Ctrl + X) lisäksi on olemassa monta muuta näppärää näppäinkomentoa, joiden avulla säästät hermojasi ja tehostat työskentelyäsi.

 

Pikanäppäimet tekstissä liikkumiseen

Tekstissä liikkuminen ilman hiirtä onnistuu helposti Ctrl + nuolinäppäimet -komennolla. Pidä Ctrl-näppäin pohjassa ja paina haluamaasi nuolinäppäintä. Nuolinäppäimet vasemmalle ja oikealle liikuttavat kursoria näyttämäänsä suuntaan sana kerrallaan. Ylöspäin osoittavalla nuolinäppäimellä pääset liikkumaan tekstissä kappaleen alkuun ja alaspäin osoittavalla nuolinäppäimellä seuraavan kappaleen alkuun.

Rivin alkuun hyppäät painamalla Home-näppäintä, ja End-näppäin vie kursorin rivin loppuun. Asiakirjan alkuun loikkaat painamalla Ctrl-näppäimen pohjaan ja valitsemalla sitten näppäimistöstä Home. Asiakirjan loppuun puolestaan pääset pitämällä Ctrl-näppäimen pohjassa ja painamalla sitten End-näppäintä.

 

Pikanäppäimet tekstin muokkaamiseen

Tekstin muokkaaminen alkaa tekstipätkän valitsemisella, mihin onkin tarjolla monta oikotietä. Voit valita tekstiä yksi sana kerrallaan maalaamalla sitä Ctrl + Shift + nuolinäppäin ‑yhdistelmällä. Paina Ctrl- ja Shift-näppäimet pohjaan ja liiku nuolinäppäimillä haluamaasi suuntaan. Yksittäisen sanan saat valittua myös klikkaamalla hiiren ykköspainikkeella kaksi kertaa. Jep, tiedetään: se ei ole näppäinkomento, mutta niin kätevä, että ansaitsee maininnan. Ja jos klikkaatkin hiiren ykköspainikkeella vahingossa kolme kertaa, ei hätää. Sekin on pikatoiminto, ja huomaat valinneesi koko kappaleen yhden sanan sijaan.

Maalattuasi sanan tai tekstin voit muokata sitä muun muassa lihavoimalla (Ctrl + B), kursivoimalla (Ctrl + I) tai alleviivaamalla (Ctrl + U) sen. Voit myös muuttaa kirjaimet pienistä ISOIKSI, ISOISTA pieniksi tai pelkät alkukirjaimet isoiksi näppäilemällä Shift + F3. Jos valitsemasi sana tai virke on kirjoitettu kokonaan pienellä, Shift F3 -komento muuttaa ensin kyseisen sanan tai sanojen alkukirjaimen isoksi. Kun valitset komennon uudestaan, muuttaa se kaikki kirjaimet isoiksi. Ctrl + K -pikanäppäinkomennolla saat taas muutettua valitsemasi tekstinpätkän linkiksi. Jos haluat etsiä tekstistäsi vaikkapa tietyn termin ja korvata sen jollakin muulla termillä, näppäile Ctrl + H.

Teitkö vahingossa vääränlaisen muokkauksen? Saat kumottua sen nopeasti naputtelemalla Ctrl + Z. Muista myös tallentaa työsi painamalla Ctrl + S. Kun tuskanhiki alkaa puskea pikanäppäimiä päntätessä, valitse koko teksti Ctrl + A -näppäinkomennolla, paina Delete, pidä tauko ja aloita koko homma alusta uudestaan.

Pikanäppäimet-tekstinkäsittelyyn

Lataa pikanäppäintaulukko

 

Pikanäppäimet kielipoliisien hurmaamiseen

Kun pikanäppäinten käyttö alkaa sujua jo leikiten, kehitä osaamistasi vielä seuraavien pikanäppäinvinkkien avulla. Samalla ilahdutat kielipoliiseja, sillä heille jää muutama asia vähemmän kommentoitavaa.

Kirjoittaessasi tekstiä esimerkiksi Word-ohjelmalla ohjelma tekee rivinvaihdon automaattisesti rivin lopussa olevan välilyönnin tai yhdysmerkin kohdalla. Tekstin ulkonäön kannalta ja luettavuussyistä tietyt toisiinsa liittyvät sanat tai merkit kannattaa kuitenkin pitää yhtenä kokonaisuutena samalla rivillä. Tällaiset sanakokonaisuudet saat pysymään yhdessä käyttämällä sitovaa välilyöntiä tai sitovaa yhdysmerkkiä.

Sitova välilyönti kannattaa näppäillä muun muassa tiettyjen numeraalien ja merkkien kaveriksi. Sillä saat sidottua esimerkiksi numeron ja prosenttimerkin (10 %) yhdeksi kokonaisuudeksi, jolloin prosenttimerkki ei vahingossakaan hyppää toiselle riville. Tämä kikka on myös erittäin kätevä lukujen jaksotuksessa (esim. 10 000 euroa). Sitovan välilyönnin saat tehtyä näppäilemällä Ctrl + Shift + välilyönti. Tekstissä sitova välilyönti näyttää tavalliselta välilyönniltä, mutta näytä piilomerkit -tilassa näet sen astemerkin kaltaisena renkaana.

Yhdyssanoissa, jotka koostuvat useammasta sanasta ja yhdysmerkistä (esim. Kielenhuoltoa kirjoittamisen ammattilaisille ‑koulutus), kannattaa käyttää sitovaa yhdysmerkkiä (Ctrl + Shift + yhdysmerkki). Sitovan yhdysmerkin avulla yhdysmerkki pysyy kiinni viimeisessä sanassa (johon se kuuluukin), vaikka sanakokonaisuus jakautuisi eri riveille.

sitova yhdysmerkki

Jos haluat sitoa koko yhdyssanan yhteen, käytä välilyöntien tilalla sitovia välilyöntejä. Sitova yhdysmerkki näyttää sekä tekstissä että näytä piilomerkit -tilassa tavalliselta yhdysmerkiltä.

Hurmataksesi kielipoliisit opettele myös käyttämään oikeanlaista ajatusviivaa. Ajatusviivoja on nimittäin kahdenpituisia. Lyhyempää viivaa kutsutaan n-viivaksi, koska sen pituus on sama kuin n-kirjaimen leveys. Pidempää viivaa puolestaan kutsutaan m-viivaksi, koska sen pituus on sama kuin m-kirjaimen leveys. Suosituksena on käyttää lyhyempää ajatusviivaa. Lyhyemmän ajatusviivan saat kätevästi tehtyä näppäinkomennolla Ctrl + miinusmerkki. Pidä Ctrl-näppäin pohjassa ja paina näppäimistön numero-osion miinusmerkkiä. Toinen näppäinkomento ajatusviivalle on Alt + 0150. Paina siis Alt-näppäin pohjaan ja näppäile numeronäppäimistöstä 0150.

Ota pikanäppäintaulukko talteen alta ja opettele näppäinyhdistelmät, joita et vielä aktiivisesti käytä. Suurin osa pikanäppäimistä toimii muuten myös Mac-koneissa, kun käytät Ctrl- tai Alt-näppäimien sijasta Cmd-näppäintä. Mukavia oppimisen ja oivalluksien hetkiä!

 

Lataa pikanäppäintaulukko