Anni Kemppainen

Anni Kemppainen

Nujerra tyhjän paperin kammo – kahdeksan toimivaa vinkkiä

kouluttaja ja kielikoulutus, koulutukset, tyhjän paperin kammo, kielikoulutus, kirjoittaminen, vinkit

No johan on ironista: halusin kirjoittaa jokaiselle kirjoittajalle tutusta riesasta, tyhjän paperin kammosta. Minuun kuitenkin iski tyhjän paperin kammo. Blogitekstin aihe asettui itse itsensä tielle. Kuinkas muutenkaan.

Olen kirjoittamisen ammattilainen. Minulla on usean vuoden työkokemus toimittajana ja sisällöntuottajana. Vapaa-ajallani kirjoitan fiktiota. Minun pitäisi kyetä suoltamaan laadukkaita ja lukemaan houkuttavia blogitekstejä tuosta vaan! Edes suomeksi, muilta delingualaisilta kyllä hoituu sitten blogin käännös.

Ryhdyin keräämään avukseni vinkkejä tyhjän paperin kammon taltuttamiseen, jotta saisin tämän tekstin valmiiksi. Vinkkilistasta tuli hyvä – tajusin, että tekstini on valmis.

 

1. Hahmottele ensin tekstin runko. Käytä apuna vaikka vanhaa kunnon mind mappiä: sen avulla on helpompi hahmottaa, mitä kaikkea aiheeseesi liittyy.

2. Hyvä lähtökohta tekstille on ongelma tai kysymys. Ota selvää ja kerro vastaus muillekin.

3. Ellet keksi ideaa tai näkökulmaa, kysy rohkeasti apua työkaverilta. Kahdet aivot keksivät enemmän ideoita kuin yhdet.

4. Tee taustatyötä. Mitä aiheesta on aiemmin kirjoitettu? Älä kuitenkaan kopioi muiden ajatuksia, vaan jalosta niitä ja keksi aiheeseen uutta sanottavaa.

5. Ala kirjoittaa. Jotain, ihan sama mitä, kunhan kirjoitat! Älä pelkää, vaan anna tajunnanvirran viedä. Kun tekstiä tuottaa itseään sensuroimatta, piilevätkin ideat nousevat esiin. Vapaan suoltamisen jälkeen voit muokata ja hioa tekstin lopulliseen muotoonsa.

6. Jos tekstin tuottaminen tökkii todella, tee välillä muita töitä ja palaa kirjoittamisen ääreen uusin silmin. Jos mahdollista, nuku yön yli. Anna alitajunnan paiskia hommia. Ajatuksilla on tapana kirkastua ajan kanssa.

7. Käytä esimerkkejä ja tapauksia elävästä elämästä. Konkretia toimii paremmin kuin abstraktilla tasolla liitelevä teoria.

8. Jos teksti ei tahdo valmistua, laske rimaa. Moni on kirjoittajana tarpeettoman itsekriittinen. Muista, että valmis teksti on parempi kuin täydellinen teksti, joka ei koskaan valmistu.

 

Tämän tekstin kirjoittamisessa hyödynnettiin kaikkia yllämainittuja keinoja. Toivottavasti niistä on apua myös sinulle, kun tyhjän paperin kammo iskee! Jos kaipaat lisää apua, vinkkejä ja vertaistukea kirjoittamiseen, tutustu syksyn uusiin koulutuksiimme. Tarjolla on yritysblogin kirjoittamista ja kielenhuoltoa. We also offer training in English on copy-editing and presentations. Welcome!