Lotta Kauhanen

Lotta Kauhanen

Mikä on maailman vaikein kieli?

kielikoulutus

Suomen kielen ajatellaan olevan yksi vaikeimmista, ellei jopa maailman vaikein kieli. Sosiaalisessa mediassa yleisöä huvittavat sanavertailut suomen ja muiden Euroopassa puhuttujen kielten välillä. Esimerkiksi englanniksi, ranskaksi ja italiaksi kauniin kuuloinen sana volume kääntyy suomeksi äänenvoimakkuus. Germaanisia tai romaanisia kieliä hallitsevalle suomen kieli voi näyttäytyä hurjana ääkkösmörkönä, josta ei varmasti ota tolkkua. Kielet kun eivät ole sukulaisia keskenään.

 

Mikä tekee vieraasta kielestä vaikean?

Tarkka ja objektiivinen vertailu siitä, mikä on oikeasti maailman vaikein kieli, on hankalaa. Uuden, vieraan kielen oppijan oma äidinkieli ja sen taito vaikuttavat erityisen paljon siihen, kuinka nopeasti vieraan kielen omaksuu. Opeteltava vieras kieli voi olla ääntämisen puolesta hyvinkin lähellä äidinkieltä, mutta rakenteeltaan erittäin hankala. Suomenkieliselle esimerkiksi japani tai sloveeni voivat olla helppoja kieliä lausua, vaikkei kielestä itsessään saisi mitään selvää.

Monesti vierasta kieltä puhuttaessa suun lihaksia täytyy käyttää tavalla, johon ne eivät ole tottuneet. Siksi suomea äidinkielenään puhuvalle vieraan kielen ääntäminen voi tuntua hyvin raskaalta. Monelle englannin natiiville taas suomen kielen ravisuttava ”ärrä” on kylmiltään lähes mahdoton lausua. Kärjistäen voisikin todeta, että puhelihakset ja leukaperät joutuvat vierasta kieltä puhuttaessa totutun, kevyen saunalenkin sijaan kymmenotteluun ja korkean paikan leirille.

 

Suomi mukana kärkikahinoissa

Onko siis mahdotonta laittaa kielet järjestykseen sen mukaan, mitkä ovat maailman vaikeimmat kielet oppia? Tehtävän hankaluudesta huolimatta sitä on yritetty. Yhdysvaltain ulkoministeriön kielikoulutuksesta vastaavan Foreign Service Instituten lista lienee yrityksistä tunnetuin. Listalla kielet on lajiteltu sen mukaan, kuinka kauan englantia äidinkielenään puhuvan täytyy opetella kieltä, jotta sen hallitsee. Ei siis ihme, että englantia lähimpänä olevat kielet, kuten ruotsi ja hollanti, ovat listan mukaan helppoja oppia. Helpoiksi kieliksi lista nimeää myös muun muassa italian, ranskan ja espanjan. Näiden kielten hallitseminen vaatisi englannin natiivilta oppijalta 575–600 tuntia tai 23–24 viikkoa. Suomi sijoittui listauksessa viron, unkarin, mongolin, georgian, vietnamin sekä thain kanssa niiden kielten joukkoon, jotka ovat englantia äidinkielenään puhuvalle erityisen haastavia oppia. FSI:n listauksen mukaan suomi on siis yksi vaikeimmista, mutta ei maailman vaikein kieli.

Vaikeimpia kieliä ovat arabia, japani, korea, kantoninkiina sekä mandariinikiina, joiden hallitseminen vaatisi 88 viikkoa tai 2 200 tuntia – siis lähes kaksi vuotta täyspäiväistä opiskelua! Näistä esimerkiksi korean, jota puhuu arvioiden mukaan noin 70 miljoonaa ihmistä äidinkielenään, sanotaan olevan isolaattikieli. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sillä ole sukulaiskieliä ja näin ollen sanojen merkitystä on hankala päätellä muiden kielten avulla. Haastattelimme korean kielestä innostunutta Minna Lehtosta, 28, joka kertoo, että juuri se onkin ollut kielen opiskelussa vaikeinta. Kielen opiskelu on kuitenkin avannut ovet myös paikalliseen kulttuuriin. Koreaksi keskusteltaessa on tärkeää kunnioittaa keskustelukumppania – vanhemmalle henkilölle puhutaan eri tavalla kuin oman ikäiselle. ”Yleensä keskustelun alussa selvitetään toisen ikä kysymällä, ja se on ihan normaalia”, Lehtonen lisää. Myös ääntäminen on ollut Lehtosen mielestä haastavaa, sillä lauseet hänen mukaansa ”mumistaan” eli kaikkea ei kuulukaan ääntää. ”Suomenkieliseen mielenmaisemaan se on vähän hankalaa, koska oma mieli haluaisi lausua kaikki kirjaimet, jotka sanassa on”, Lehtonen avaa. Hänen mielestään yllättäen helpointa olikin korean kirjainten eli hanguleiden opettelu.

Vieraista kielistä vaikeita tekevät siis oppijan äidinkielestä poikkeavat äänteet, rakenteet ja kulttuuri. On myös sanottu, että vierasta kieltä puhuessa täytyy ikään kuin päästää irti omasta identiteetistään ja ajattelutavastaan. Ehkä sekin tekee vieraan kielen oppimisesta omalla tavallaan haastavaa. Ei ole helppoa irtautua omalta mukavuusalueelta, mutta toisaalta on mahtavaa, kun siinä onnistuu!

Mikäli inspiroiduit terästämään kielitaitoasi tai opettelemaan kokonaan uuden kielen, nappaa täältä Delinguan vinkit kielten omatoimiseen opiskeluun.

Tiesitkö, että Delingua tarjoaa myös kielikoulutusta eri alojen tarpeisiin? Lue Iisää täältä.

Tutustu kielikoulutuspalveluihimme