Taina Ikola

Taina Ikola

Kääntäjät ilman rajoja: Kieli hengenpelastajana

kääntäjä ja kääntäminen, kumppanuudet

Mitä jos sanat voisivat pelastaa henkiä? Ajatus ei ole kaukaa haettu, sillä luonnonkatastrofien riepomissa maissa ja kriisitilanteissa viestinnän merkitys on valtavan suuri. Viestin on tavoitettava hädässä olevat kielellä, jota he ymmärtävät. Tähän tarpeeseen on perustettu Kääntäjät ilman rajoja -järjestö (Translators without Borders, TWB).

TWB on voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö, jonka juuret ulottuvat Ranskaan vuoteen 1993. Tuolloin Lori Thicke ja Ros Smith-Thomas perustivat järjestön nimeltä Traducteurs sans frontières tarjotakseen avustusjärjestöille, kuten WHO:lle ja Unicefille, ilmaisia käännöksiä. Nykyisin TWB toimii Yhdysvalloista käsin, ja vapaaehtoistoimintaan osallistuu tuhansia kääntäjiä ympäri maailmaa.

 

Tavoitteena rikkoa kielimuurit

Järjestön toiminta keskittyy kielellisen avun tarjoamiselle terveydenhuollon, kriisinhallinnan ja koulutuksen parissa toimiville avustusjärjestöille. Vapaaehtoisten käännöksillä on muun muassa autettu vanhempia saamaan tietoa lastenhoidosta ja tekstitetty dokumenttiohjelmia, joilla kehitysmaiden naisia on rohkaistu imetykseen.

TWB on paikalla niin humanitaarisista kuin luonnonkatastrofeista kärsivillä alueilla. Kun Brasiliassa levisi zikavirus, järjestö auttoi lisäämään tietoisuutta taudista muun muassa tuottamalla videotekstityksen aiheesta Brasilian portugaliksi. Hurrikaani Matthewn iskettyä Haitiin TWB kokosi ranskan- ja haitinkielisen tiimin kääntämään koleran ehkäisyyn liittyviä tekstejä. Euroopan pakolaiskriisin yhteydessä järjestö on auttanut muun muassa Kreikan saarille saapuvia pakolaisia tarjoamalla heille tietoa heidän omalla kielellään.

Järjestö kouluttaa myös paikallisista harvinaisten kielten puhujista kääntäjiä auttamaan muun muassa elintärkeän terveystiedon kääntämisessä. Vuosittain TWB kääntää vapaaehtoisvoimin yli 10 miljoonaa sanaa, ja tähän asti käännöksiä on tehty yli 190 kieliparissa.

 

Yrittäjyys ja hyväntekeväisyys kulkevat käsi kädessä

Kääntäjät ilman rajoja -järjestön toiminnan mahdollistavat vapaaehtoiset kääntäjät ja tulkit sekä erilaiset yritykset ja organisaatiot, jotka tukevat järjestöä rahallisesti. Delingua on sponsoroinut Kääntäjät ilman rajoja -järjestön toimintaa jo vuodesta 2011 lähtien. TWB valikoitui yhdeksi hyväntekeväisyyskohteistamme yhteisen päämäärän takia: meidänkin toimintamme laajempi tarkoitus on, että ihmiset ympäri maailmaa saavat tietoa ymmärtämällään kielellä.

Osana yhteiskuntavastuullista toimintaa Delingua tukee myös muita hyväntekeväisyyskohteita, kuten Plan International Suomea ja WWF:ää. Tuemme järjestöjä mm. toimittamalla niille käännöksiä sekä osallistumalla niiden järjestämiin kampanjoihin.

 

Osallistu Kääntäjät ilman rajoja -toimintaan

Myös sinä voit auttaa! Hyväntekeväisyysmahdollisuuksia on niin kääntäjille kuin muillekin auttamishaluisille. Kääntämisavun ja yrityssponsoroinnin lisäksi organisaatio ottaa vastaan pienempiä lahjoituksia ja etsii ajoittain vapaaehtoisia projektityöhön tai esimerkiksi graafiseen suunnitteluun. Osallistu toimintaan lahjoittamalla aikaasi tai rahaa.

 

Tutustu tarkemmin Kääntäjät ilman rajoja -järjestöstön toimintaan.