Katja Virtanen

Katja Virtanen

GOOOOOOL!

kieli, tapahtumat

Vaikka Suomen maajoukkue jäi jälleen kerran rannalle Venäjällä pian käynnistyvistä jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuista, kotoisen penkkiurheilijan ei kuitenkaan kannata missään nimessä jättää kisoja väliin. Kyse on maailman suurimmasta urheilutapahtumasta, joka tarjoaa niin pallollista kuin kielellistäkin ilottelua.
 
Jo itsessään jalkapallo on maailman tunnetuin kieli. Jalkapallo on yhtä pyöreä kaikille, ja se yhdistää ihmisiä kansallisuudesta ja ihonväristä riippumatta. Jos osaat jalkapalloa, pärjäät missä päin maailmaa tahansa.
 
Vielä paremmin pärjäät ja pääset kulttuuriin sisään, jos osaat kohdekielesi jalkapalloslangia. Espanjan ”dar un baño” tarkoittaa kylvettämistä, mutta sillä viitataan myös totaaliseen rökittämiseen jalkapallo-ottelussa. Pääskynen on saksaksi Schwalbe, mutta jalkapallokentällä schwalbeja tekevät vapaapotkuja tavoittelevat pelaajat, jotka kaatuilevat tahallaan.

Jos haluat olla ajan hermoilla, rikasta kieltäsi jalkapallosta lainatuilla ilmaisuilla. Suomen kieleenkin rantautuneiden kick-offin ja omassa sarjassaan pelaamisen (in a league of their own) lisäksi voit seuraavan kerran ujuttaa englanninkieliseen keskusteluun jalkapallolainoja kuten game-changing (mullistava), to know the score (tuntea faktat) tai to take sides (olla puolueellinen).  
 
MM-kisoissa järjestetään kuukauden aikana yhteensä 64 ottelua. Loppuottelua 15.7. seuraa todennäköisesti miljardi katsojaa ympäri maailman ja Moskovan Lužnikin stadionilla aaltoa (the Mexican Wave, la-Ola-Welle) tekee 81 000 ihmistä.
 
Netti pursuaa jalkapallofaneille suunnattuja sanastoja, joiden avulla voit kerrata futistermejä tai lukea suosikkijoukkueen kuulumisia heidän kotikielellään. Jos osaat jotain suurta jalkapallokieltä, suosittelen parhaan kisatunnelman löytämiseksi kuuntelemaan ottelun selostusta nettiradiosta joukkueen omalla kielellä. Jos omat tekevät maalin, voi olla, että selostamosta kuuluu vain GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Seuraamalla Facebook-sivuamme ja Twitter-kanavaamme futismatsien rinnalla opit jalkapalloslangia usealla eri kielellä.