Katja Virtanen

Katja Virtanen

#DelinguaCX: Palvelumuotoilulla asiakkaan sydämeen

asiakaskokemus, asiakaslähtöisyys, asiakaspalvelu

Pyrimme palveluissamme mahdollisimman hyvään laatuun eli siihen, että asiakkaan palveluillemme asettamat toiveet täyttyvät. Ymmärrämme, että mitä pienempi kuilu odotusten ja toteuman välille jää, sitä parempi on asiakaskokemus.

Jokin aika sitten tutustuimme palvelumuotoiluun ja siinä yhteydessä myös Bain & Companyn jo vuonna 2005 toteuttamaan tutkimukseen. Sen mukaan 80 % yrityksistä uskoi tarjoavansa asiakkailleen erinomaista arvoa ja oivallisen palvelukokemuksen. Valitettavasti kuitenkin vain 8 % heidän asiakkaistaan oli samaa mieltä. Miten ihmeessä yritykset olivat onnistuneet huijaamaan itseään noin pahasti?

 

Mitä jos mekin uskomme tietävämme asiakkaidemme tarpeet, mutta emme tiedäkään?

Oli aika oikeasti ymmärtää, mitä asiakkaamme haluavat. Päätimme aloittaa projektin, jolle annoimme nimeksi #DelinguaCX.

Hankkeen tavoitteena on hyvin yksinkertaisesti varmistaa, että palvelumme on asiakkaidemme odottamalla tasolla. Tarkastelemalla toimintaamme asiakkaan silmin ja kutsumalla asiakkaat mukaan Delinguan prosessien, työkalujen ja toimintatapojen kehittämiseen haluamme tarjota voittavan asiakaskokemuksen jokaisessa kohtaamisessa Delinguan kanssa. Olipa kyse sitten asiakaspalvelustamme, yksittäisestä käännöstoimituksesta, markkinoinnin tuottamasta sisällöstä tai myyntitapahtumasta, jokaisella kohtaamisella ja palvelun osasella on merkitystä.

Kumppaninamme palvelujemme muotoilussa on ollut palvelumuotoilutoimisto Hellon. Yhdessä olemme järjestäneet asiakaskokemustyöpajoja, joissa asiakkaat ovat päässeet osallistumaan Delinguan palvelujen kehittämiseen. Työpajoissa on pohdittu eri näkökulmista muun muassa tilausprosessin pullonkauloja ja ihannetapoja, uusia ja jo valikoimassa olevia kielipalveluja sekä asiakkaiden ja delingualaisten välistä vuorovaikutusta. Työpajat ovat olleet meille kullanarvoisia ikkunoita asiakkaiden mielenmaisemiin.  

 

Millaisia oivalluksia #DelinguaCX sitten on meille tarjoillut?

Ensimmäisessä työpajassa kysyimme asiakkailtamme verkkosivujemme käytettävyydestä ja siitä, kuinka helposti tarvittava tieto löytyy sivuilta. Hämmästykseksemme harva asiakas kertoi vierailleensa sivuillamme: siihen ei ole kuulemma syytä, sillä olemme jo valikoituneet käännöskumppaniksi. Toisaalta asiakkaat toivoivat vieläkin henkilökohtaisempaa palvelua, tehokkaampaa jälkimarkkinointia ja enemmän tietoa yrityksestä ja sen palveluista tavoin, jotka erottuvat muusta tietomassasta. Jälkimmäisestä johdettiin oivallus Delinguan tarinaa kertovasta lehdestä.

Oivalsimme myös, että asiakkaamme toivovat meidän pysyvän teknologian kehityksen kelkassa, mutta wow-efekti syntyy pääasiassa nopeudestamme ja laadustamme. Asiakkaamme arvostavat sitä, että olemme helposti lähestyttäviä ja luotettavia. He eivät halua vaihtaa näitä ominaisuuksia ainakaan vielä täyteen automaatioon ja persoonattomuuteen. Ymmärsimme, että asiakaskokemus perustuu edelleen ihmisten väliseen kohtaamiseen.

Syventymisemme asiakkaan näkökulmaan ei jää pelkkiin työpajoihin. Olemme aidosti kiinnostuneita asiakkaistamme ja haluamme erilaisin palvelumuotoilun keinoin tietää vieläkin enemmän teistä.